Kolorowa sałatka z komosą ryżową

Kolorowa sałatka z komosą ryżową
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.87)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki

Składniki:

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1 marchewka
  • obrana i utarta na tarce o dużych oczkach
  • 1 czerwona papryka
  • bez pestek
  • pokrojona w drobną kostkę
  • 1 ogórek
  • umyty i pokrojony na plasterki
  • 3 dymki
  • drobno posiekane
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • posiekany
  • otarta skórka i sok z 1 cytryny
  • ¼ szklanki oliwy
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przepłucz komosę ryżową w durszlaku pod bieżącą zimną wodą. Odsącz i przełóż do niewielkiego garnka. Zalej wodą i osól. Doprowadź do wrzenia na sporym ogniu. Gdy woda zawrze, przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu, aż komosa wchłonie wodę i zmięknie (ok. 15-20 min). Wymieszaj w misce warzywa, dodaj ugotowaną komosę ryżową, skórkę i sok z cytryny oraz oliwę. Starannie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA