Koktajl z krewetek i homara

Koktajl z krewetek i homara
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 5.00
Seria kulinarna:
Australijskie Boże Narodzenie (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska, Kuchnia irlandzka
Ilość osób:
4

Przepis



Składniki sałatki
12 dużych krewetek królewskich, ugotowanych i obranych
½ kg homara
20 ugotowanych, zielonych fasolek szparagowych
1 mały ogórek, obrany, pokrojony w cienkie paseczki i namoczony w osolonej wodzie
1 pokrojone w kostkę awokado
12 pomidorków cherry, pokrojonych na ćwiartki
2 małe główki sałaty rzymskiej, drobno pokrojone
6 łyżek oliwy i 1 łyżka soku cytrynowego
2 cytryny, przekrojone na pół
pieprz kajeński
sól, świeżo zmielony pieprz

Składniki sosu
1 żółtko z jaja ekologicznego
sok z połowy cytryny
nieco sosu Worcestershire
½ łyżeczki francuskiej musztardy
100 ml oleju z orzechów laskowych
200 ml oliwy
1 łyżka ketchupu
nieco sosu Tabasco

Przygotowanie
Do miski wlej żółtko i sok z cytryny, dodaj musztardę, dopraw solą i pieprzem. Powoli ucieraj, dolewają oliwę i olej z orzechów laskowych, aż powstanie majonez. Dodaj ketchup oraz sos Tabasco. Wymieszaj. W razie potrzeby rozcieńcz wodą. Do drugiej miski wrzuć fasolę szparagową, sałatę, ogórek i pomidorki. Skrop oliwą i sokiem z cytryny, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj. Do kieliszków do Martini nałóż na dno sałatkę. Następnie połóż na przemian kawałki homara i krewetki. Polej majonezem, posyp pieprzem kajeńskim. Udekoruj połówkami cytryny i podawaj.


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE