Koktajl Sazeraca

Koktajl Sazeraca
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz 2 (odc. 23)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Napoje
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 kostki brązowego cukru
  • 8 kropli gorzkiej wódki z Nowego Orleanu (Peychaurd’s bitter)
  • 4 krople angostury
  • woda sodowa
  • 120 ml żytniej whisky
  • rozgnieciony lód
  • 60 ml absyntu
  • 4 zamrożone szklaneczki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do dużej butelki albo shakera wrzuć cukier, wlej obie gorzkie wódki i wodę sodową. Rozgniataj trzonkiem drewnianej łyżki, aż cukier się pokruszy i rozpuści. Dolej whisky, dopełnij pokruszonym lodem, natychmiast wymieszaj, aby schłodzić. Do zamrożonej szklaneczki wlej absynt i obracaj nią, żeby pokrył ścianki. Przelej nadmiar do kolejnej szklaneczki i powtarzaj czynność, aż wszystkie szklaneczki będą gotowe. Przelej koktajl do szklaneczek i podawaj z rozmachem!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA