Koktajl rakowy

Koktajl rakowy
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Uczty z Jamesem Martinem (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Przygotowanie:


Składniki majonezu:
3 żółtka
1 łyżeczka musztardy dijon
300 ml oleju roślinnego
4-6 kropli tabasco
20 ml octu z białego wina
1 łyżka stołowa ketchupu
sól i pieprz

Składniki dania:
4 główki młodej sałaty rzymskiej
oliwa
sok z ½ cytryny
24 szyjki rakowe
brązowy chleb z masłem (do podania)
ósemki cytryny (do podania, dowolnie)

Przygotowanie majonezu:
Dokładnie utrzyj żółtka z musztardą. Wlej olej po kropli, cały czas ucierając. Stopniowo powiększaj strumień, aż majonez zacznie gęstnieć. Dolej tabasco, ocet i ketchup. Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok.

Przygotowanie dania:
Zerwij liście z główek sałaty. Włóż do miski. Dopraw oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszaj. Na każdym talerzu ułóż kilka liści sałaty. Połóż 6 szyjek rakowych i porcję majonezu. Podawaj z brązowym chlebem posmarowanym masłem. Można dołożyć ósemki cytryny.

Opracowano na podstawie programu „Uczty Jamesa Martina, odc. 4”

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA