Przygotowanie:
Łosoś:
60 dag filetów z łososia
wiórki kokosowe
skórka starta z limonki
sok z limonki
starty świeży imbir (1,5 łyżeczki)
limonka
sól, pieprz
Galaretka „malibu” z mango:
150 ml przecieru z mango
400 ml mleka kokosowego
trawa cytrynowa
3 listki limonki
3 łyżki syropu kokosowego
50 ml rumu białego
agar
sól
Sos pomarańczowy:
sok z dwóch pomarańczy
100 ml wina
trawa cytrynowa
łyżka cukru pudru z wanilią
lecytyna
Ziemniaki tymiankowe:
3 duże obrane ziemniaki
oliwa
tymianek
Przygotowanie
Filety pokroić na 3 kawałki. Skórkę, sok, sól, pieprz i imbir wymieszać, mieszanką natrzeć rybę i odstawić na 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rybę obtoczyć w wiórkach kokosowych,ułożyć na blasze wyłożonej papierem, obok ułożyć kawałki limonki i piec około 20 minut.
Do przecieru z mango dodać agar, zamieszać, doprowadzić do wrzenia, odstawić.
Mleko kokosowe gotować 10 minut z trawą cytrynową i listkami limonki.
Wyjąć listki i trawę, wlać syrop kokosowy, posolić, dodać agar, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, chwilę ostudzić i dolać rum.Miseczki wypłukać zimną wodą.
Nalać masę kokosową, następnie mango i znowu kokosową. Odstawić do ostudzenia.
Do garnka wlać sok z pomarańczy, wino, dodać trawę cytrynową, gotować aż płyn zredukuje się o połowę. Dodać cukier z wanilią, jeszcze chwilę pogotować. Ostudzić.
Do schłodzonego sosu dodać lecytynę i ubijać do otrzymania pianki.
Z ziemniaków wykroić krążki grubości około 0,5 cm, natrzeć oliwą i tymiankiem i ułożyć na blasze wyłożonej papierem.Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Na talerzu ułożyć galaretkę „malibu” z mango. Ułożyć krążki ziemniaków, na nich kawałek łososia. Na łososiu ułożyć piankę pomarańczową. Posypać wiórkami
skórki pomarańczowej i limonki. Oprószyć płatkami kwiatu solnego.
przepis Joanny Krzewińskiej
Warsztaty smaku kuchni+: dania z ryby
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze