Kokosowy kurczak

Kokosowy kurczak
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Anjum Anand

Seria kulinarna:
Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzać w rondlu olej. Dodać cynamon, kardamon i goździki i smażyć 20-30 sekund, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodać cebulę i smażyć 3-4 minuty, do zrumienienia. Dodać liście curry, papryczki, imbir i czosnek, zmniejszyć ogień i smażyć 2-3 minuty, aż czosnek zmięknie. Dodać mięso i smażyć 3-4 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Dodać garam masalę i tyle gorącej wody, aby zakryła mięso do połowy. Doprowadzić do wrzenia, następnie przykryć rondel pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić 10-12 minut. Zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i stale mieszając, odparować nadmiar płynu. Dodać miąższ kokosa i sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Ponownie przykryć i gotować jeszcze 4-5 minut, aż mięso będzie dobre. Przed podaniem posypać kolendrą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE