Kokosowe knedelki

Kokosowe knedelki
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Przepis


Farsz:
½ filiżanki świeżych wiórków kokosowych
łyżka miodu albo syropu z agawy
3-4 zmiażdżone strąki kardamonu
łyżeczka prażonego maku
łyżeczka mąki ryżowej

Ciasto:
filiżanka wody
łyżeczka tłuszczu omega
szczypta soli
½ łyżeczki oleju
filiżanka przesianej mąki ryżowej

Przygotowanie:
Mieszając podgrzać wiórki kokosowe i syrop. Dodać kardamon, mak i mąkę ryżową. Gotować przez 5 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Usunąć przyprawy. Zagotować filiżankę wody. Wsypać ryż. Dodać tłuszcz, sól i olej. Mieszając wsypać mąkę. Zakryć. Po kliku minutach zamieszać i znów przykryć. Wyłożyć masę na płaski talerz. Wyrobić elastyczne ciasto. Nie powinno być ani zbyt lepkie, ani zbyt suche. Podzielić ciasto na kulki o średnicy 4-5 cm. Formować w dłoni małe miseczki. Wypełnić je nadzieniem. Skleić brzegi palcami zwilżonymi olejem. Nadawać knedelkom kształt główki czosnku.
Parownik wyłożyć wilgotną ściereczką. Ułożyć knedelki. Parować pod przykryciem przez 15 minut.

Opracowano na podstawie programu „Żołądek czy rozsądek 2”.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE