Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 odc. 10
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 120 g mąki pszennej
  • 40 g kaszy manny
  • 1 jajo
  • 3 łyżki stopionego masła
  • sól
  • mrożone truskawki
  • kilka listków świeżej mięty
  • cukier do podsypania owoców oraz do posypania knedli
  • bułka tarta
  • masło do bułki

Kalkulator wag i miar

Przepis

Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajo, stopione masło, sól i wyrabiamy gładkie ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok. 6-7 mm i wycinamy dość spore krążki, na każdym kładziemy truskawki i łyżeczkę cukru. Zlepiamy zgrabne knedelki. Gotujemy ok. 10 minut w osolonym wrzątku. Podajemy okraszone bułeczką, uprażoną na maśle, dodatkowo można obsypać je cukrem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE