Knedelki z bułki

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Bułkę kroimy w kostkę, piętki odkładamy. Mleko podgrzewamy i wlewamy do bułki. Odstawiamy na 30 minut, aż bułka wchłonie płyn. Na suchej patelni prażymy boczek, ściągamy go z patelni . Cebulkę kroimy drobno i szklimy na patelni po boczku z dodatkiem masła. Na koniec dodajemy poszatkowany ząbek czosnku. Boczek, cebulę z czosnkiem dodajemy do bułki. Doprawiamy całość solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Dodajemy jajo i wyrabiamy ciasto. Zagotowujemy wodę w garnku dodając do niej 1 łyżeczkę soli. Mokrymi dłońmi formujemy małe knedelki i gotujemy ok. 15 minut w gorącej, ale nie wrzącej wodzie. Na początek można wrzucić jednego knedelka i sprawdzić, czy się nie rozpada, jeśli to nastąpi należy dodać do ciasta trochę mąki lub bułki tartej. Podajemy gorące najlepiej z sosem grzybowym.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE