Kluski z ricottą

Seria kulinarna:
Kucharze świata (odc.1)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia austriacka
Ilość osób:
4

Przepis


Ten bardzo austriacki deser łączy kluski z ricottą – oraz truskawki. Kulki wielkości piłeczek golfowych obtacza się w doprawionej cynamonem, przyrumienionej bułce tartej. Do dekoracji talerzy można zamiast angielskiego kremu budyniowego lub bitej śmietany użyć śmietany kwaśnej, która złagodzi słodycz deseru. Cukier waniliowy to zwykły, drobny kryształ, w którym przechowywane są rozkrojone laski wanilii – można go zastąpić ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego. Jeśli dysponujecie małymi jajkami –użyjcie 2 całe, zamiast 1 całego i 1 żółtka.


Kluski
2 łyżki stołowe niesolonego masła o temperaturze pokojowej
¼ szklanki cukru pudru
skóra z 1 limonki
skóra z ½ pomarańczy
szczypta soli
1 duże jajko
1 żółtko
½ kg sera ricotta o temperaturze pokojowej
1/3 szklanki bułki tartej
1/3 szklanki mąki tortowej

„Panierka” z bułki tartej
2 szklanki drobnej bułki tartej
¼ niesolonego masła
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżka stołowa cukru waniliowego
½ łyżeczki cynamonu

Dodatkowo
10 dużych truskawek
1 ½ szklanki przecedzonego przez sitko puree z truskawek
½ szklanki kwaśniej śmietany

Przygotowanie klusek
Elektrycznym mikserem ucieramy w misce masło, aż będzie puszyste. Dodajemy cukier i ucieramy, dopóki się nie rozpuści. Dodajemy skórkę z limonki i pomarańczy, oraz sól, a potem jajko i żółtko – i nadal ubijamy. Następnie dodajemy ser i ucieramy, aż masa będzie jednolita. Wsypujemy bułkę tartą oraz mąkę i mieszamy łyżką. Przykrywamy folią i schładzamy co najmniej przez godzinę. Mieszankę można przyrządzić z jednodniowym wyprzedzeniem.

Zagotowujemy wodę w dużym garnku i zmniejszamy ogień. Ręcznie formujemy tuzin okrągłych klusek. Wrzucamy je do gorącej wody i trzymamy w niej 17 – 20 minut. W tym czasie woda nie powinna wrzeć, gdyż kluski mogłyby się rozlecieć. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i osączamy na papierowym ręczniku.

Przygotowanie „panierki”
Podsmażamy bułkę tartą na maśle na średnim ogniu – mieszając cały czas, aż bułka wchłonie całe masło i ładnie się zezłości. Dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz cynamon – i mieszamy, aż do połączenia składników. Zestawiamy z ognia.

Przygotowanie deseru
6 truskawek kroimy wzdłuż na pół i odkładamy. Dna talerzy pokrywamy truskawkowym puree, zachowując trochę do dekoracji. Śmietanę przekładamy do plastikowej butelki i ozdabiamy puree trzema koncentrycznymi kręgami. Za pomocą wykałaczki lub ostrego czubka noża robimy 4 linie od środka ku brzegom talerzy – na wysokości godziny 12, 3, 6 i 9. Pomiędzy nimi rysujemy dodatkowe linie, a następnie w wolnych miejscach rysujemy linie w przeciwnym kierunku. Obtaczamy kluski w przyrumienionej bułce tartej. Umieszczamy 3 sztuki pośrodku każdego talerza. Zanurzamy po 3 połówki truskawek w pozostałym puree i dekorujemy nimi każdą porcję. Po jednej całej, również zanurzonej w puree truskawce kładziemy na wierzchu klusek.

© Gunter Gaderbauer

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE