Kluski leniwe z serem

Kluski leniwe z serem zobacz Kluski leniwe z serem 2018-06-19 12:28:45
Kluski leniwe z serem
Oceń przepis:
140 ocen Średnia ocena: 2.90

Przygotował:

Brygida Kosel

Seria kulinarna:
Teraz Brygida! (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski, Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Ser biały, żółtka, cukier waniliowy utrzeć na jednolitą masę. Z białek ubić sztywną pianę – trzeba pamiętać o dodaniu szczypty soli. Wszystkie składniki dokładnie i delikatnie wymieszać.
Do powstałej masy dodać mąkę, dzięki temu kluski nie zrobią się gumowate. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, można dodać więcej mąki. Ciasto jest gotowe, gdy zacznie odstawać od brzegów miski.
Z przygotowanej masy uformować wałeczki o średnicy około 2 cm, spłaszczyć je i pokroić w ukośne kluski. Wrzucić do gotującej, osolonej wody.
W tym czasie przygotować zasmażkę. Na rozgrzaną patelnię wysypać tartą bułkę i dodać masło. Podsmażyć na złoty kolor.
Gdy leniwe wypłyną na wierzch, wyjąć je łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Polać przygotowaną wcześniej zasmażką. Można posypać je również cukrem lub cynamonem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

rachela 8 lat temu

Własnie próbuje ten przepis. Zobaczymy jak wyjdą pierogi:)

Kinia1984 8 lat temu

Pyszne :) Zwłaszcza z cynamonem przypadły mi do gustu. Moim zdaniem lepsze są rozwałkowane, bo nie zatykają tak jak w formie paluszków.
Pozdrawiam wszystkich i polecam :)

mariusz331 8 lat temu

kluski leniwe

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE