Kleftiko z jagnięciny

Kleftiko z jagnięciny
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Niewolnicy Kambuza (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
4 godziny, 10 minut

Przepis

Składniki
5 ziemniaków, pokrojonych w łódki
sól i świeżo mielony czarny pieprz
mała garść liści laurowych
1,5 kg jagnięciny na pieczeń
sok z 2 cytryn
1 łyżka oliwy

Potrzebne
Żaroodporne naczynie, duża miska lub dzban

Sposób przygotowania
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ułożyć łódki ziemniaków w dużym naczyniu żaroodpornym, przyprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, dodać liście laurowe. Przyprawić kawałki jagnięciny i ułożyć je na ziemniakach. Wymieszać sok z cytryny z oliwą i polać nim mięso oraz ziemniaki. Piec 4 godziny, od czasu do czasu polewając sosem, żeby mięso nie wyschło.

Melissa Love

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE