Kleftiko z jagnięciny

Kleftiko z jagnięciny
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Nowe imperium kulinarne (odc.2)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka, Kuchnia cypryjska
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C. Mięso pokroić na kawałki wielkości pięści. Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki. Cytryny umyć i pokroić w grube ćwierćplasterki. Wymieszać w misce mięso, ziemniaki, cytryny, oregano, liście laurowe i oliwę, doprawić solą i pieprzem. Przygotować po 4 kwadratowe kawałki papieru do pieczenia i folii aluminiowej. Na każdym kawałku folii położyć papier, nałożyć ¼ wymieszanych składników i zebrać razem rogi folii, by powstał mieszek. Umieścić pakiety na blasze. Danie można też przygotować w foremce do zapiekania. Przygotować kawałek papieru do pieczenia, o długości 1 m. Wyłożyć foremkę papierem tak, by połowa przykryła dno, a druga połowa zwisała na zewnątrz. Włożyć do foremki wymieszane składniki, szczelnie przykryć drugą połową papieru, z wierzchu przykryć jeszcze folią aluminiową. Wstawić do piekarnika i piec 2-3 godziny aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA