Klasyczny stek z frytkami

Klasyczny stek z frytkami
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Ideał (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
2 godziny

Przepis


Na steki:
4 grube steki z rostbefu, po 200 g każdy (tłuszcz odciąć i zachować)
olej do smażenia
masło do smażenia

Na sos:
3 łyżki oliwy
100 g szalotek
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1 mała czerwona chili, posiekana, pozbawiona nasion
250 g koncentratu pomidorowego
135 g miękkiego brązowego cukru
60 g pasty tamaryndowej
3 łyżki octu z sherry
150 ml sosu worcestershire
250 g krojonych pomidorów z puszki
1 listek laurowy

Na frytki:
600 g ziemniaków typu king edwards lub maris piper
olej do smażenia

Przygotowanie:
Steki: dopraw z obu stron solą i pieprzem. Skrop oliwą i umieść na rozgrzanej patelni wraz z masłem i odciętym wcześniej tłuszczem z mięsa – doda stekom smaku. Smaż steki z obu stron, podlewając tłuszczem z patelni. Kiedy usmażą się zgodnie z twoim gustem, zdejmij je z patelni, dopraw solą i pieprzem, a następnie odstaw, by odpoczęły. W razie potrzeby na koniec możesz je odgrzać w piekarniku nagrzanym do średniej temperatury – wystarczy 5 minut.
Sos: na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj szalotki i czosnek i podsmażaj, aż zmiękną. Dodaj chili i koncentrat pomidorowy. Pozostaw na 5 minut.
Dodaj brązowy cukier i tamaryndę. Dobrze wymieszaj i dolej ocet. Kiedy odparuje, dodaj sos worcestershire. Wmieszaj pomidory z puszki z listkiem laurowym. Gotuj 30 minut do 1 godziny. Dopraw do smaku i odstaw do ostudzenia.
Frytki: pokrój ziemniaki ze skórkami, by otrzymać kształt frytek. Umyj je i osusz. We frytownicy rozgrzej olej do 140 stopni C. Smaż frytki aż zmiękną, ale się nie zrumienią. Dokładnie odcedź i odłóż na papier kuchenny do ostudzenia.
Zwiększ temperaturę we frytownicy do 190 stopni C i zanurz frytki. Smaż, aż się zrumienią. Wyjmij i ułóż na papierze kuchennym.
Przełóż frytki na talerze. Stekami wytrzyj naczynie, na którym odpoczywały, żeby soki się nie zmarnowały. Przełóż na talerze z frytkami i podaj z sosem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE