Klasyczny chleb na zakwasie

Klasyczny chleb na zakwasie
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:
250 g zakwasu
375 g mąki chlebowej
175 ml wody
7 g soli
oliwa do posmarowania blatu i miski
mąka
semolina

Przygotowanie:
Umieszczamy zakwas w misce, wsypujemy mąkę i wlewamy ⅔ wody. W reszcie rozpuszczamy sól. Mieszamy składniki rękami. Stopniowo dodajemy resztę wody, zgarniając ciasto od brzegów do środka. Zagniatamy tak ok. 2 minut, aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania miękkiego, kleistego ciasta. Smarujemy blat oliwą. Wykładamy ciasto na blat, rozpłaszczamy i zwijamy. Wyrabiamy tak 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Formujemy je w kulę, wkładamy do czystej, posmarowanej oliwą miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 5-6 godzin, aż ciasto zwiększy objętość przynajmniej dwa razy. Wykładamy ciasto na posmarowany oliwą blat. Przegniatamy ciasto, zgarniając od brzegów do środka. Rozpłaszczamy i zwijamy, powtarzamy, formujemy w kulę, wkładamy spodem do góry do obficie posypanego mąką koszyka rozrostowego (lub miski posmarowanej oliwą i obsypanej mąką), oprószamy mąką, wkładamy do torby foliowej i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 3-5 godzin, aż ciasto zwiększy objętość dwa razy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C. Delikatnie wykładamy na blachę oprószoną mieszanką mąki i semoliny, ostrym nożem robimy na wierzchu 2-3 ukośne nacięcia. Wstawiamy chleb na środkową półkę piekarnika i pieczemy 25-30 minut. Obniżamy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odkładamy na kratkę do ostygnięcia.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE