Klasyczne steki wołowe z grilla

Klasyczne steki wołowe z grilla
Oceń przepis:
33 ocen Średnia ocena: 3.50

Składniki:

  • steki wołowe (po 1 na osobę)
  • ówka czosnku
  • przekrojona w poprzek
  • garść listków świeżego tymianku
  • garść mieszanki ziaren pieprzu (w różnych kolorach)
  • roztartych z grubsza w moździerzu
  • kilka łyżek oliwy
  • 100-150 ml czerwonego wytrawnego wina

Kalkulator wag i miar

Przepis

Włożyć steki do miski. Posypać ziołami i przyprawami, wymieszać, aby mięso przeszło równo ich aromatem. Wlać oliwę i wino, włożyć przekrojoną główkę czosnku, wymieszać. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Piec steki na średnio rozgrzanych węglach—trzy minuty z każdej strony, aby były średnio wysmażone, odpowiednio krócej lub dłużej dla steków krwistych i dobrze wysmażonych.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE