Klasyczne ciasto anielskie

Klasyczne ciasto anielskie
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00
Seria kulinarna:
Martha piecze (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
12

Składniki:

  • 1 miarka przesianej mąki tortowej
  • 1 ½ miarki bardzo drobnego cukru
  • 1 ¾ miarki białek dużych jaj (14)
  • w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 ½ łyżeczki winianu potasu
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • syrop z dzikiego bzu do dekoracji (według przepisu)
  • owoce do dekoracji
  • bita śmietana do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Na drobnym sitku 4 razy przesiać mąkę i ¾ miarki drobnego cukru.
W mikserze ustawionym na średnie obroty ubić białka z wodą na pianę. Dodać sól, winian potasu i esencję waniliową. Ubić sztywną pianę. Zwiększyć obroty miksera i dodać pozostały cukier, stopniowo, po jednej łyżce. Ubijać aż piana stanie się sztywna, ale nie sucha. Przełożyć pianę do dużej miski. Dodać suche składniki w 6 porcjach. Delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do 25-centymetrowej formy nie wysmarowanej tłuszczem. Wygładzić wierzch łopatką. Nakłuć ciasto nożem, żeby zlikwidować pęcherzyki powietrza. Piec przez 35-40 minut, aż ciasto stanie się złoto-brązowe i sprężyste. Odwrócić formę do góry nogami. Postawić na nóżkach albo na butelce. Studzić przez godzinę. Delikatnie podważyć brzegi ciasta nożem przed wyjęciem z formy. Wyłożyć ciasto na talerz do góry nogami. Owinąć folią.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE