Klasyczna pizza margherita

Klasyczna pizza margherita
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Antonio Carluccio

Seria kulinarna:
Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii
Rodzaj dania:
Pizza
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przepis

Ciasto:
woda
sól
drożdże piwne
mąka

Dodatki:
przecier pomidorowy
mozzarella z mleka krowiego
bazylia
oliwa
parmezan

Przygotowanie:
W litrze wody rozpuszczamy dokładnie 50 gramów soli. Następnie dodajemy drożdże. Potem do wody wsypujemy mąką. Może być to bardzo drobna, lub zwykła mąka. Wyrabiamy miękkie i delikatne ciasto. Ciasto dzielimy na porcje – kulki. Zostawiamy do wyrośnięcia na dwie godziny. Miękkie i elastyczne ciasto rozwałkowujemy i formujemy pizze. Na wierzchu kładziemy przecier pomidorowy – niezbyt wiele, aby pizza nie stała się zbyt mokra. Kawałki sera mozzarella i listki bazylii. Pizzę posypujemy parmezanem i polewamy oliwą – cienką strużką oliwy. Pizzę pieczemy przez kilka minut w bardzo gorącym piecu (piekarniku).

© Antonio Carluccio

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

asdasd 6 lat temu

widać ze w kuchni jesteście totalnymi kretynami. zero polotu i finezji jak można być kompletnym idiotą, żeby nie wiedzieć kiedy przestać dodawać mąke?

Negatyw ! LoL 6 lat temu

Mam własny przepis na pizze i jest przepyszna ! Ale to ? to już kompletne dno ! Ile ? Jak ? Czego ? Nie bardzo wszyscy rozumieją. Kompletne dno ! Po prostu zawrót w głowie.. [b]Jeśli jest taka możliwość to wznoszę o usunięcie tego przepisu :)
Jeśli nie to liczcie na negatywne komentarze, ewentualnie poprawka :)[/b]
życzę miłego dnia, a jak komuś się uda odgadnąć sekret przepisu to Smacznego ! : )

mersi 7 lat temu

ile tej maki ....tone co to za przepis

flight 7 lat temu

jaka mąka? Ryżowa, pszenna, żytnia, czy może kartoflana, kukurydziana a może 450 typ może z pełnego przemiału... DNO!

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE