Klasyczna laksa

Klasyczna laksa
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 27)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia malajska

Przepis


Pasta laksa:
2 suszone prażone chili
łyżeczka prażonej kolendry
2 łyżeczki prażonej pasty krewetkowej
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
łyżeczka skórki z limetki
łodyga trawy cytrynowej
łyżeczka galangalu
4 czerwone chili
¼ filiżanki orzeszków makadamii
łyżka kolendry
łyżeczka kurkumy

Bulion:
12 krewetek królewskich
4 łyżki oleju
liść curry
pasta laksa
litr bulionu z kurczaka
puszka śmietanki kokosowej
4 kulki rybne
2 kawałki smażonego tofu
2 łyżeczki cukru palmowego
3 łyżki sosu rybnego
sok z limetki
makaron

Przygotowanie:
Składniki pasty laksa rozetrzeć w moździerzu albo rozdrobić w robocie kuchennym.
Pancerze krewetek podsmażyć na oliwie. Dodać kolendrę, liść curry, pastę, kurkumę i śmietankę kokosową. Gotować, aż na powierzchni pojawi się tłuszcz. Dolać bulion. Gotować przez 5 minut. Odcedzić. Dodać cukier palmowy, sos rybny i sok z limetki. Dołożyć mięso krewetek, kulki rybne i tofu. Makaron ugotować i odcedzić. Nałożyć do miseczek. Zalać bulionem.

Opracowano na podstawie programu \"Żołądek czy rozsądek 2\".

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE