Kimchi Chucka

Kimchi Chucka
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Wolny dzień Chucka (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Kuchnia świata:
Kuchnia koreańska
Ilość osób:
5
Czas przygotowania:
4 godziny, 30 minut

Przygotowanie:

Składniki:
kapusta:
1 duża kapusta pekińska, pokrojona w spore kawałki
3 litry zimnej wody
¼ szklanki soli

pasta:
1½ szklanki wody
¼ szklanki mąki ryżowej lub pszennej
2 łyżki cukru
½ szklanki mielonej papryki
1 posiekana cebula
3 zmiażdżone ząbki czosnku
kawałek imbiru o długości 2,5 cm
1 łodyga trawy cytrynowej

kimchi:
2-3 duże ogórki pokrojone w kostkę
5 łodyg dymki
¼ szklanki sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego
¼ szklanki posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:
Kapusta: łączymy wodę z solą i moczymy kapustę w solance 4 godziny. Płuczemy zimną wodą co najmniej 3 razy. Osuszamy. Pasta kimchi: na patelni zagotowujemy wodę i dodajemy mąkę. Mieszamy 3 minuty na średnim ogniu. Dodajemy cukier i mieszamy jeszcze 1 minutę. Zdejmujemy z ognia. W malakserze ucieramy pozostałe składniki. Dodajemy mąkę z wodą. Odstawiamy. Kimchi: w dużej misce łączymy kapustę z pozostałymi składnikami kimchi. Dodajemy pastę kimchi, mieszamy i wstawiamy do lodówki. Jemy od razu albo czekamy 24 godziny aż kimchi ulegnie fermentacji.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE