Kieszeń cielęcą wg Denise

Kieszeń cielęcą wg Denise
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 73)
Trudność:
Rodzaj dania:
Dania z cielęciny
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
12

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

1. Przygotuj farsz: sparz boćwinę przez 2 minuty we wrzącej osolonej wodzie. Odcedź ją, schłodź zimną wodą i mocno wyciśnij. Posiekaj.
2. Wzuć ryż na wrząca wodę i gotuj 10 minut.
3. Obierz czosnek, umyj pietruszkę i zmiksuj na gęsty sos.
4. Weź miskę, wymieszaj w niej boćwinę, sos pietruszkowy, parmezan, ryż, jaja surowe. Posól, popieprz. Zamieszaj.
5. Wciśnij 1/3 farszu w kieszeń cielęcą. Wsuń jajo na twardo. Dodaj 1/3 farszu i znów wsuń jajo. Dodaj resztę farszu. Zaszyj kieszeń. Włóż kieszeń do garnka z osoloną wodą i gotuj na małym ogniu przez 50 minut.
6. W tym, czasie przygotuj warzywa. Obierz marchew, ziemniaki, przekrój pory. Umyj warzywa. Obierz cebulę. Wrzuć warzywa do garnka z kieszenią cielęcą. Gotuj 30 minut.
7. Nagrzej piec na 180°C.
8. Odsącz kieszeń wołową, wysusz, posmaruj oliwą z oliwek i wstaw do pieca, żeby ją wysuszyć i lekko podpiec. 20 minut w piekarniku.
9. Podawać z warzywami.

Rady Julie:
Denise studzi mięso, żeby łatwiej je pokroić w plastry. Podaje na zimno lub podgrzewa plastry. Plastry można podlać bulionem i wstawić na 10 minut do piekarnika.
Denise gotuje drobną boćwinę, bardziej smakowitą.
Ścinki kieszeni cielęcej można dodać do bulionu; będzie bardziej aromatyczny.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE