Kiełbaski wołowo-wieprzowe

Kiełbaski wołowo-wieprzowe
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
W interesie mięsożercy (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia australijska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Do miski wkładamy mięso, wsypujemy sól (powinna stanowić 1,2% kiełbasy) i pieprz. Dodajemy świeżą natkę pietruszki, chili w proszku, nasiona kopru włoskiego, prażony kmin i kolendrę. Można dodać inne składniki, na przykład oliwki, papryczki chili, lub szałwię. Mieszamy.
Na końcu naturalnej osłonki (jelita) wiążemy supełek. Umieszczamy w niej mięsną mieszankę. Gdy już cały farsz znajdzie się w osłonce, odcinamy jej koniec i wiążemy supełek z drugiej strony. Następnie ostrym końcem noża nakłuwamy kiełbaskę, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Do rondla wlewamy odrobinę wody. Wkładamy kiełbasę. Odwracamy ją, gdy woda zacznie wrzeć. W ten sposób kiełbasa będzie ugotowana w środku i przysmażona z zewnątrz. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE