Keks z brandy

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 2 (odc.21)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przepis

Ciasto
1 szklanka posiekanych suszonych moreli
1 szklanka posiekanego kandyzowanego ananasa
½ szklanki skórki z pomarańczy pokrojonej w drobną kostkę (opis wykonania poniżej)
½ szklanki suszonych wiśni
½ szklanki jasnych rodzynek
½ szklanki połówek orzechów pekan
2 szklanki mąki uniwersalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
240 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
4 jajka
1 łyżka startej skórki pomarańczowej
1 łyżka startej skórki cytrynowej
1/3 szklanki brandy

Krem
3 łyżki miękkiego masła
1 szklanki przesianego cukru-pudru
4 łyżki brandy

KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA

2 pomarańcze
1 szklanka cukru

Odkroić skórkę na szczytach pomarańczy i naciąć pozostałą skórkę podłużnie w 5 miejscach. Zdjąć skórkę (razem z białymi gorzkimi włóknami) i pokroić w paseczki szerokości 0,5 cm, a następnie
w drobną kostkę. Pokrojoną skórkę włożyć na dwie minuty do garnka z gotującą się wodą, żeby pozbyć się goryczy. Przełożyć skórkę do rondla, wsypać 1 szklankę cukru i zalać 1 szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu 10 - 15 minut, aż skórka będzie szklista. Odsączyć i rozłożyć skórkę na blasze wyłożonej pergaminem do wyschnięcia na 1- 2 godziny. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Ciasto
Rozgrzać piekarnik do 150ºC. Kwadratową foremkę o boku 20 cm natłuścić i wyłożyć dwiema warstwami papieru do pieczenia tak, żeby brzegi papieru wystawały ponad krawędzie formy. Owinąć formę od zewnątrz folią aluminiową. Wymieszać w misce kawałki moreli, ananasa, kandyzowanej skórki pomarańczowej, wiśnie, rodzynki i połówki orzechów pekan z ½ szklanki mąki i odstawić. Pozostałą mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W dużej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, mieszając. Dodać startą skórkę pomarańczową i cytrynową, a następnie na przemian dosypywać w kilku porcjach mąkę i dolewać brandy mieszając, aż składniki się połączą. Dodać owoce i orzechy, wymieszać i przełożyć masę do przygotowanej formy. Piec ciasto ustawione po środku piekarnika przez 90 - 120 minut. Za pomocą szpikulca wbitego w środek sprawdzić, czy się upiekło. Jeśli jest czysty po wyjęciu – keks jest gotowy.

Krem
Utrzeć masło z ¼ szklanki cukru-pudru na puszystą masę. Mieszając, dodawać brandy i resztę cukru-pudru. Posmarować kremem powierzchnię keksu.

©Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE