Keks pod choinkę

Keks pod choinkę
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Królestwo bajecznych wypieków (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis

Składniki:
bakalie:
125 g ciemnych, kandyzowanych czereśni
150 g suszonych moreli
150 g daktyli
150 g koryntek
200 g kandyzowanego imbiru
150 g sułtanek
2 limonki
120 ml ciemnego rumu

ciasto:
100 g niesolonych pistacji bez łupin
100 g orzechów pekanowych
295 g niesolonego masła
150 g ciemnego cukru muscovado
150 g mielonych migdałów
5 jajek
2 łyżki ciemnej melasy
150 g mąki z proszkiem
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych
1 łyżka mielonego imbiru
masło do posmarowania formy

do pokrycia ciasta:
1 kg marcepana
1 kg jasnozielonego lukru plastycznego
rum
dżem morelowy
cukier puder do posypania blatu

do dekoracji:
100 g ciemnozielonego lukru plastycznego
50 g lukru królewskiego
30 g złotych groszków cukrowych
wstążki, chwaścik

Przygotowanie:
Przygotować bakalie: posiekać czereśnie, morele i daktyle, wsypać do dużej miski, wrzucić koryntki, posiekany kandyzowany imbir i sułtanki, dodać skórkę otartą z limonek i wyciśnięty z nich sok. Wlać rum, wszystko razem dobrze wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do namoczenia na całą noc. Rozgrzać piekarnik do temperatury 140°C/130°C z termoobiegiem. Wysoką, kwadratową formę o boku 20 cm, z luźnym dnem, wysmarować masłem, dno i boki wyłożyć papierem do pieczenia. Zewnętrzne boki owinąć papierem pakowym lub gazetą. Orzechy pekanowe i pistacje wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, podprażyć kilka minut, wyjąć, odstawić do ostygnięcia i grubo posiekać. Wrzucić do miksera pokrojone w kostkę, miękkie masło i cukier muscovado, ucierać 4-5 minut. Wsypać mielone migdały i zmiksować. Wbić jajka do osobnej miski i rozkłócić widelcem. Stopniowo wlać do masy, cały czas miksując. Dodać melasę i zmiksować. Do osobnej miski przesiać mąkę i sól, dodać mieszankę przypraw korzennych i mielony imbir, przemieszać, wsypać do ucieranej masy i zmiksować na gładko. Wrzucić bakalie wraz z płynem oraz orzechy, wszystko razem delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki, wygładzić wierzch i wstawić do piekarnika na 2 godziny 30 minut – 3 godziny (sprawdzić patyczkiem). Wyjąć z pieca i odstawić do wystygnięcia w formie. Ostudzone ciasto wyjąć na kratkę, ponakłuwać patyczkiem, skropić 2 łyżkami rumu i odstawić, by płyn się wchłonął. Dżem morelowy podgrzać i przetrzeć przez sito. Przy pomocy pędzla posmarować dżemem środek podkładu nieco większego niż ciasto i umieścić na nim ciasto. Posmarować dżemem morelowym wierzch i boki. Na oprószonym cukrem pudrem blacie rozwałkować marcepan w duży kwadrat o grubości ok. 5 mm, przenieść na ciasto i delikatnie docisnąć do boków, odkroić nadmiar u podstawy.** Przy pomocy pędzla posmarować marcepan rumem. Na oprószonym cukrem pudrem blacie rozwałkować jasnozielony lukier plastyczny w duży kwadrat o grubości ok. 5 mm, wygładzić, przenieść na ciasto i delikatnie docisnąć do boków, ostrym nożem odkroić nadmiar lukru u podstawy, wyrównać nożem brzegi lukru u dołu, wygładzić packą cukierniczą. Zaznaczyć nożem jakby zagięcia papieru do pakowania (keks ma wyglądać jak prezent). Zostawić ciasto w temperaturze pokojowej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Udekorować keks: odmierzyć odpowiednią długość wstążek i przykleić lukrem królewskim na krzyż, jakby ciasto było nimi obwiązane. Ciemnozielony lukier królewski cienko rozwałkować na oprószonym cukrem pudrem blacie. Foremką w kształcie liścia ostrokrzewu wykroić listki i przykleić je lukrem królewskim na cieście, przykleić groszki cukrowe jako jagody ostrokrzewu (dekoracja ma stworzyć wrażenie papieru do prezentów). Na koniec lukrem królewskim przykleić zawiązaną ze wstążki kokardę i ozdobny chwaścik.

* Przesiać 225 g mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę przechowywać w szczelnym słoiku, zużyć w ciągu 3 miesięcy.
** W programie nie ma o tym mowy, ale według zaleceń brytyjskiego Good Housekeeping Institute pokryte marcepanem ciasto powinno się zostawić w temperaturze pokojowej przynajmniej na całą noc, by marcepan stwardniał.

© Fiona Cairns

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE