Kebaby z kurczaka i curry z bakłażanem

Kebaby z kurczaka i curry z bakłażanem
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Ideał
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
6

Przygotowanie:



Ryż:
400 g ryżu basmati, starannie przepłukanego zimną wodą
olej roślinny do smażenia

Kebaby z kurczaka:
2 jajka
2 łyżeczki mielonego kminu
2 łyżeczki chili w proszku
1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
1 łyżeczka mieszanki garam masala
60 g listków kolendry, drobno posiekanych
4 łyżeczki drobno startego korzenia imbiru
12 orzechów nerkowca, zmielonych
1 drobno posiekana cebula
2 łyżki oleju roślinnego
1 kg mielonych piersi kurczaka

Bakłażanowy bhaji:
1 drobniutko posiekana cebula
4 posiekane ząbki czosnku
5 cm kawałek korzenia imbiru, starty
olej roślinny do smażenia
400 g krojonych pomidorów z puszki
2 bakłażany, pokrojone na kliny o długości 4 cm
½ łyżeczki czarnej gorczycy
½ łyżeczki żółtej gorczycy
½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka mielonego kminu
1 duża szczypta suszonych płatków czerwonej chili
½ łyżeczki kurkumy
10 świeżych lub suszonych liści curry
2 łyżki jogurtu naturalnego
mały pęczek kolendry, posiekany

Miętowy jogurt z mango:
150 ml jogurtu naturalnego
2-3 łyżki dobrej jakości czatneja z mango
1-2 łyżki sosu miętowego

Do podania:
Pikantne hinduskie podpłomyki (papadamy)

Przygotowanie:
Nagrzej przykryty pokrywką pusty rondel na płycie kuchennej. Wsyp do niego przepłukany ryż z 2 łyżkami oleju, a następnie smaż ok. minuty, mieszając. Dolej tyle zimnej wody, by jej powierzchnia sięgała około 2 cm ponad ryż i ją zagotuj. Przykryj naczynie folią aluminiową oraz pokrywką i gotuj przez 5 minut. Wyłącz palnik i pozostaw ryż w garnku pod przykryciem na 20 minut, żeby dogotował się na parze i zmiękł.

Kebaby:
Rozmieszaj jajka w dużej misce, dodaj do nich przyprawy, zioła, orzechy nerkowca, cebulę, olej, mięso kurczaka i ½ łyżeczki soli. Dokładnie wymieszaj składniki, po czym podziel produkt na 18 równych części. Weź 6 długich drewnianych szpadek do szaszłyków i namocz je w zimnej wodzie przez godzinę. Wilgotnymi dłońmi oblepiaj szpadki masą, tworząc coś w rodzaju długich kiełbasek na patyku. Wstaw kebaby do lodówki na godzinę, żeby stężały. W rondlu z niewielką ilością oleju usmaż cebulę z czosnkiem i imbirem, aż się porządnie zrumienią – to potrwa ok. 10 minut. Dodaj pomidory z puszki i podgrzewaj na małym ogniu bez przykrycia, aż sos odparuje. Usmaż pokrojone bakłażany na patelni grillowej, aż miejscami sczernieją i odłóż je na bok. Rozgrzej olej w głębokim rondlu. Dodaj wszystkie przyprawy oraz listki curry i przesmaż przez kilka sekund. Dodaj połowę przygotowanego sosu pomidorowego, a następnie wlej 150 ml wody. Wmieszaj ugrillowane kawałki bakłażana i gotuj 15 minut na małym ogniu, aż bhaji zgęstnieje (sos nie powinien być rzadki).
Ugrilluj kebaby na patelni grillowej średnim ogniu, na płaskiej lub falistej patelni grillowej albo na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką, obracając je raz czy dwa. Gotowe kebaby są rumiane i na wskroś wysmażone. Zmieszaj jogurt z czatnejem z mango i sosem miętowym. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Przełóż bakłażanowe bhaji na półmisek i przybierz jogurtem i kolendrą. Przemieszaj ryż widelcem i podaj wszystko z kebabami z kurczaka, miętowym jogurtem z mango i papadamami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA