Kataloński sos pomidorowo-cebulowy

Kataloński sos pomidorowo-cebulowy
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Jose Andres prosto z Hiszpanii
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Przepis


Składniki na 0,7 l
10 dojrzałych mięsistych pomidorów
0,36 l hiszpańskiej oliwy z pierwszego tłoczenia
4 małe hiszpańskie cebule, obrane i drobno posiekane (ok. 4 filiżanek)
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
łyżeczka pimentonu (hiszpańskiej wędzonej mielonej słodkiej papryki)
3 liście laurowe


Przygotowanie
Przekrawamy pomidory na połowy i przecieramy na tarce nad miską tak, żeby cały miąższ przeszedł przez oczka. Skórki wyrzucamy. W średniej wielkości rondlu rozgrzewamy na średnim ogniu oliwę. Wsypujemy cebulę, cukier i sól. Dusimy, mieszając co jakiś czas, aż cebula będzie miękka i złocistobrązowa, czyli ok. 25 minut. Ma się skarmelizować; jeżeli zbytnio ściemnieje, dodajemy pół łyżeczki wody, żeby się nie przypaliła. Dodajemy pomidorową pulpę, pimentón, liście laurowe i gotujemy jeszcze 20 minut na średnim ogniu. Sofrito jest gotowe, kiedy pomidory się rozgotują, ich barwa nabierze głębi, a z sosu wytrąci się oliwa.

José radzi: Sos ten jest wykorzystywany w wielu przepisach kuchni hiszpańskiej. Można go przechowywać w lodówce, pod przykryciem, do 5 dni.

© Jose Andres

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE