Kaszubskie kugle

Kaszubskie kugle
Oceń przepis:
38 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
ATELIER SMAKU (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 8 małych jabłek
  • 50 dag mąki krupczatki
  • 15 dag cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 opakowanie śmietany 12%
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka esencji różanej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Rozpuszczamy masło i dodajemy razem ze śmietaną, pamiętając aby masło nie było za gorące. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 15 minut. Dzielimy ciasto na 8 części. Formujemy kulki, z których następnie lepimy placki o średnicy 2 razy większej od jabłek. Umyte jabłka z obciętymi ogonkami kładziemy na środku placka i dokładnie oblepiamy. Układamy na wysmarowanej foremce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C ok. 30 minut aż się zarumienią. Na sam koniec posypujemy jabłka cukrem pudrem i przyozdabiamy świeżą melisą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA