Kaszubskie kugle

Kaszubskie kugle zobacz Kaszubskie kugle 2018-06-19 12:28:52
Kaszubskie kugle
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
ATELIER SMAKU (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 8 małych jabłek
  • 50 dag mąki krupczatki
  • 15 dag cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 opakowanie śmietany 12%
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka esencji różanej

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Rozpuszczamy masło i dodajemy razem ze śmietaną, pamiętając aby masło nie było za gorące. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 15 minut. Dzielimy ciasto na 8 części. Formujemy kulki, z których następnie lepimy placki o średnicy 2 razy większej od jabłek. Umyte jabłka z obciętymi ogonkami kładziemy na środku placka i dokładnie oblepiamy. Układamy na wysmarowanej foremce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C ok. 30 minut aż się zarumienią. Na sam koniec posypujemy jabłka cukrem pudrem i przyozdabiamy świeżą melisą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE