Kaszotto na różowo z serem kozim, krewetkami i orzechami

Kaszotto na różowo z serem kozim, krewetkami i orzechami
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kaszy
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 0,5 szklanki suchej kaszy pęczak
  • ¼ szklanki wytrawnego, czerwonego wina
  • 2-2,5 szklanki lekkiego bulionu
  • 100-150 g sera koziego
  • 8 krewetek średniej wielkości, obranych
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 średniej wielkości upieczony burak
  • spora garść orzechów nerkowca, lekko podprażonych
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki syropu daktylowego (ew. miodu)
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • ok. 70 g masła

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy na niej krótko drobno poszatkowaną cebulę. Dorzucamy kaszę pęczak. Podsmażamy 2 minuty, często mieszając. Następnie wlewamy wino i odparowujemy.

Buraczek kroimy w drobną kostkę, dodajemy go do kaszy. Następnie dolewamy chochlę bulionu i gotujemy kaszę. Co jakiś czas dolewamy bulion, aż kasza się ugotuje. Doprawiamy całość sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu, tymiankiem, syropem z daktyli, solą i octem. Krótko razem gotujemy, często mieszając.

Dodajemy krewetki i  pozostałe masło. Po 3 minutach możemy dodać pokruszony ser. Nakładamy na talerze i dekorujemy pokrojonymi niezbyt drobno orzechami i listkami tymianku.

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE