Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Karp po żydowsku w galarecie cebulowej

Karp po żydowsku w galarecie cebulowej
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.80

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Sprawiamy karpia, myjemy, patroszymy jeśli jest taka potrzeba i dzielimy na ładne, równe kawałki (ok. 4 x 10 cm). Do garnka wkładamy obraną marchew podzieloną na pół, pietruszkę, seler, por i gotujemy. Po ok. 30 minutach do wywaru dodajemy głowy karpia (bez oczu), ości, ogony i płetwy. Gotujemy całość ok. 15 minut. Odcedzamy wywar. Cebulę kroimy w półplasterki, wkładamy do dużego garnka i zalewamy połową litra przygotowanego wywaru. Gotujemy do czasu, aż cebula całkowicie zmięknie i zacznie się rozpadać. Jeśli potrzeba podlewamy wywarem, ale oszczędnie, cebula powinna gotować się w jak najmniejszej ilości płynu. Miksujemy całość na gładki, szary sos, dokładamy przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, sól, cukier oraz kilka rodzynek i 1 łyżkę masła i krótko razem gotujemy. Do gorącego sosu delikatnie wkładamy przygotowane filety karpia i razem gotujemy ok. 15 minut. Mięso karpia zmieni kolor, na wszelki wypadek możemy sprawdzić, czy dogotował się w środku. Delikatnie wyciągamy karpia i rozkładamy go na głębokich półmiskach. Sos całkowicie studzimy, jeśli jest zbyt rzadki dodajemy żelatynę rozpuszczoną we wrzątku.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE