Karmelowy pudding ryżowy z korzennymi jabłkami

Karmelowy pudding ryżowy z korzennymi jabłkami
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Czego nie wiecie o... (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Pudding
50 g masła
75 g drobnego jasnego cukru trzcinowego
120 g okrągłoziarnistego ryżu
900 ml pełnotłustego mleka
200 ml kremówki
2 laski wanilii

Korzenne jabłka
25 g masła
50 g cukru demerara
2 jabłka odmiany Bramley, obrane i pokrojone na kawałki
szczypta imbiru w proszku
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu

Do podania 50 ml mleka

Pudding ryżowy
Rozgrzać piekarnik do temperatury 140 stopni Celsjusza. W rondlu z grubym dnem, nadającym się do użycia w piekarniku, stopić masło z cukrem. Podgrzewać, mieszając, aż masa nabierze koloru i konsystencji roztopionych cukierków toffi. Wsypać ryż, mieszać, aż ryż oblepi się karmelem. Wlać mleko i kremówkę, starannie wymieszać. Rozkroić laski wanilii wzdłuż na pół, wyskrobać pesteczki i włożyć do garnka wraz z przekrojonymi laskami. Doprowadzić masę w garnku do wrzenia, wymieszać dokładnie. Garnek wstawić (bez pokrywki) do piekarnika, zapiekać, nie mieszając, przez 2 godziny.

Korzenne jabłka
W rondelku stopić masło z cukrem. Włożyć jabłka, dodać przyprawy, wymieszać. Smażyć, aż jabłka zmiękną i zaczną karmelizować. Ostudzić, delikatnie rozgnieść.

Sposób podania
Wyjąć pudding z piekarnika, wymieszać, aby rozpuścić przypieczoną skórkę. Wyjąć laski wanilii, dolać 50 ml mleka, wymieszać. Nałożyć na talerzyk łyżkę puddingu i łyżkę korzennych jabłek.

© Paul Marrett

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE