Karmelowy popcorn

Karmelowy popcorn
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.50
Seria kulinarna:
Pyszne weekendy Billa (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Czas przygotowania:
35 minut

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Upraż kukurydzę na dużej patelni z pokrywką zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Przełóż popcorn do dużego żaroodpornego naczynia i wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia. W rondlu połącz: mleko skondensowane, brązowy cukier, biały cukier i masło. Postaw naczynie na małym ogniu i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Zagotuj miksturę i zmniejsz ogień. Gotuj jeszcze minutę, aż powstanie karmel. Karmelem zalej popcorn i wymieszaj drewnianą łyżką, aż kukurydza zostanie dokładnie pokryta. Wyłóż popcorn na blachy. Umieść w piekarniku i piecz 10-12 minut lub do momentu, gdy kukurydza stanie się złotobrązowa. Od czasu do czasu zamieszaj, by popcorn się nie zlepił. Ostudź na blachach i podawaj.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE