Karmelowy pop corn

Karmelowy pop corn
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.63)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość osób:
4

Składniki:

  • ¼ szklanki oleju kukurydzianego
  • 1 szklanka kukurydzy na pop corn
  • sól
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki wody
  • 225 g masła pokrojonego na małe kawałki

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wlać olej na dużą patelnię i wrzucić kukurdzę. Rozgrzać na średnim ogniu. Przykryć dopasowaną pokrywką, z jednej strony zostawiając szczelinę, żeby para mogła uciec. Przygotować pop corn. Kiedy kukurydza będzie coraz mniej skakać, zmniejszyć ogień. Przełożyć pop corn do dużej miski i posolić. Usypać małą górkę z cukru na środku rondla. Wlać pół szklanki wody, dookoła cukru. Podgrzać na średnim ogniu. Powstanie syrop i zacznie bulgotac. Woda wyparuje, syrop zrobi się lekko brązowy. Nie mieszać w tym momencie, bo cukier mógłby się skrystalizować. Kiedy będzie głęboko brązowy, dodać masło. Ubijać trzepaczką aż całe masło się wchłonie i karmel będzie gładki. Wlać karmel do miski z pop cornem, dobrze wymieszać. Podawać kiedy karmel stwardnieje.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

olivcia3 6 lat temu

niestety cukier skrystalizował mi się, choć go nie mieszałam ;< czy masło dodajemy gotując syrop,czy zdejmujemy z gazu ?

IaggaI 6 lat temu

Super. Pomogłeś mi !
Dziękuję : *

mali 6 lat temu

super

kapert 6 lat temu

dzięki pomogłeś

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE