Karmelowe brownie z białej czekolady

Karmelowe brownie z białej czekolady
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.19)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Brownie
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • 1/3 szklanki niesolonego masła
  • pokrojonego w kawałki
  • 170 g białej czekolady
  • posiekanej
  • 2 jajka
  • ½ szklanki jasnego cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 szklanka + 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¾ szklanki kawałeczków toffi

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C i natłuść wnętrza foremek na mini mufinki (w sumie 36).
W misce opartej o garnek z wodą wrzącą na małym ogniu stop masło, a następnie dodaj czekoladę i delikatnie mieszaj, aż składniki się połączą. Zdejmij miskę z garnka i odstaw na 5 min, żeby ostygły. Ubij mikserem / trzepaczką jajka z cukrem, aż masa będzie jasna, pienista i gęsta. Ręcznie mieszając wlej stopioną czekoladę z masłem. Osobno wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i delikatnie wmieszaj do czekoladowej masy (tylko, aż składniki się połączą). Na koniec rozprowadź kawałeczki toffi i nałóż ciasto do foremek na mini-mufinki. Piecz 18-20 min, aż ciasto zrobi się złote. Ostudź ciasteczka do temperatury otoczenia przed wyjęciem z foremek.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE