Karelskie zapiekanki

Karelskie zapiekanki
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka

Składniki:

Ciasto:
  • 300 ml wody
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 60-90 g mąki pszennej
  • 240-300 g mąki żytniej
Mieszanina mleka z masłem:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania farszu ryżowego. Ugotuj ryż w wodzie, aż ziarna wchłoną cały płyn. Wlej mleko i dopraw solą. Zostaw na małym ogniu, aż ryż będzie zupełnie miękki, około 40-40 ml. Wrzuć niewielki kawałek masła.

Przygotuj ciasto na zapiekanki. Wymieszaj składniki. Wyrób ciasto. Uformuj długi wałek. Pokrój na małe kawałki. Rozwałkuj na cienkie, owalne placki. Nałóż na środku każdego placka po 1,5-2 łyżki ryżu z mlekiem. Zawiń brzegi ciasta i palcami zrób dookoła falbankę. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 225ºC 15-20 minut. Zanurz w mieszaninie masła i mleka. Odczekaj chwilę z podaniem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA