Karczochy z winegretem

Karczochy z winegretem
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Ilość osób:
6

Przepis

Składniki:
6 średnich karczochów
2 łyżeczki soli

Winegret:
1 łyżka drobno posiekanych szalotek lub dymki
¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka musztardy Dijon
sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Z karczochów odciąć łodygi na płasko i usunąć stwardniałe dolne płatki. Jeśli nie będą gotowane od razu, włożyć je do miski z wodą wymieszaną z 2 łyżkami soku z cytryny lub octu. Dzięki temu nie ściemnieją. Włożyć do dużego garnka, zalać posoloną wodą. Gotować do miękkości 15-20 minut. Wyjąć łyżką cedzakową, dokładnie osuszyć, studzić 10 minut.
Składniki sosu wymieszać wstrząsając w małym słoiku.
Karczochy ułożyć na środku talerzy lekko spłaszczając, żeby rozsunąć płatki. Polać połową sosu, resztę przelać do małej miseczki, aby móc maczać odrywane z karczochów płatki. Jadalne są miękkie części u ich podstawy, które ściąga się z płatków zębami oraz miękkie serce w środku karczocha.

© Annabel Langbein

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE