Karczochy, groszek i cytrynowe risotto

Karczochy, groszek i cytrynowe risotto
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
James Martin w Bretanii
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Podgrzej masło na patelni i przez kilka minut delikatnie smaż szalotki, żeby zmiękły. W tym czasie doprowadź do wrzenia wywar z warzyw i niech się gotuje na wolnym ogniu, w czasie kiedy gotujesz risotto. Dodaj ryż risotto do patelni z szalotkami i mieszaj, póki ziarenka ryżu nie pokryją się masłem. Dodaj odrobinę białego wina i gotuj przez chwilę. Dolej odrobinę wywaru z warzyw i gotuj, mieszając póki wywar nie zostanie wchłonięty. Kontynuuj gotowanie, dodając odrobinę gorącego wywaru, jeśli to będzie konieczne. Gotuj przez 10 - 12 minut. Wrzuć do risotto świeżo łuskany groszek i drobno pokrojone serca karczochów i gotuj przez kolejne 5 - 6 minut, dodając więcej wywaru z warzyw. Kiedy risotto będzie już ugotowane, ale nadal "al dente", dodaj mascarpone. Zdejmij z ognia i dodaj odrobinę soku z cytryny – do smaku. Dopraw solą i pieprzem i wmieszaj parmezan.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA