Karczochy gotowane na parze z masłem estragonowym

Karczochy gotowane na parze z masłem estragonowym
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Ilość osób:
4

Składniki:

Masło:
Do podania:
  • 1 mała główka cykorii (z bladożółtymi liśćmi)
  • 1 ½ łyżeczki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki octu szampańskiego
  • sól morska w płatkach
  • łódki cytryny

Kalkulator wag i miar

Przepis

Ząbkowanym nożem utnij ćwiartkę każdego karczocha. Nożycami kuchennymi obetnij końcówki liści i usuń łodygi i małe listki z dołu tak, żeby karczochy mogły stać pionowo.

Napełnij duży garnek wodą do wysokości około 5 cm. Dodaj estragon i szczyptę soli. Ustaw koszyk do gotowania na parze i upewnij się, że woda do niego nie dosięga. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień.

Postaw karczochy w koszyku, przypraw solą i skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Przykryj garnek i gotuj przez około 35-50 minut, aż spód karczochów stanie się miękki. W razie potrzeby podczas gotowania dolej więcej wody.

Na małej patelni na niewielkim ogniu roztop masło, a następnie wymieszaj je z posiekanym estragonem. Przypraw solą.

W średniej wielkości misce umieść cykorię, skrop ją oliwą i octem i delikatnie wymieszaj. Wyciągnij z karczochów serca i na ich miejsce włóż sałatkę z cykorii. Posyp płatkami soli. Podawaj z klinami cytryny i ciepłym masłem z estragonem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE