Karczochy a la Jacques Pepin

Karczochy a la Jacques Pepin
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Julia i Jacques gotują w domu
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
1

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Karczoch opłukać zimną wodą, aby usunąć piasek. Ostrym nożem obciąć wierzchołek liści. Przeciętą powierzchnię przetrzeć połówką cytryny, aby zapobiec zmianie koloru. Nożycami kuchennymi obciąć po centymetrze z wierzchołków pozostałych zewnętrznych liści, aby usunąć ostre kolce. Przetrzeć cytryną. Odkroić łodygę z piętką. Usunąć wszelkie drobne liście. Przetrzeć podstawę połówką cytryny.
Do garnka wlać pięciocentymetrową warstwę wody. Wstawić koszyk do gotowania na parze. Włożyć karczochy wierzchołkiem do dołu. Szczelnie przykryć i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień tak, aby woda lekko się gotowała. Gotować na parze 35-45 minut. Sprawdzić, czy karczoch jest miękki, wbijając w denko czubek noża. Wyjąć z koszyka i odstawić na bok, do ostygnięcia. Łyżeczką cierpliwie zeskrobać jadalny miąższ z zachowanych liści. Z jednego karczocha można uzyskać 2-3 łyżki. Dodać estragon, szalotki i obficie skropić oliwą. Doprawić świeżo zmiażdżonym pieprzem oraz solą. Dokładnie wymieszać widelcem. Ułożyć na dnie karczocha i podawać na liściu sałaty głowiastej, przybrane gałązką koperku.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE