Kapłon z żurawiną, sosem z czekolady i topinamburem

Kapłon z żurawiną, sosem z czekolady i topinamburem
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.50
Seria kulinarna:
Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

Składniki:

  • filet z kapłona
  • 100 g masła
  • tymianek
  • Żurawina korzenna:
  • 100 g świeżej żurawiny
  • 10 g świeżo startej skórki z pomarańczy
  • 10 g imbiru
  • 100 g Porto czerwonego
  • Sos:
  • 100 g wywaru mięsnego
  • 80 g palonego masła
  • 40 g octu winnego
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • Topinambur:
  • topinambur
  • masło

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Przygotowanie:
Gotuj filet z kapłona w temperaturze 56 stopni przez 15 minut, następnie podsmaż na patelni przez max. 2 minuty, dodając masło i tymianek. Jeśli nie masz możliwości zmierzenia temperatury wody do gotowania, możesz od razu smażyć filet na patelni, na wolnym ogniu.

Żurawina korzenna:
Wino odparuj do połowy objętości, dodaj pokrojoną w drobną kostkę skórkę z pomarańczy oraz drobno starty imbir. Wrzuć dojrzałą żurawinę, poczekaj aż zacznie pękać i zdejmij z ognia.

Przygotowanie sosu:
Połącz wszystkie składniki i podgrzej.

Topinambur:
Obierz, pokrój w grubą kostkę i podsmaż na maśle, aż będzie rumiany.
Ułóż na talerzu filet z kapłona, topinambur, dodaj żurawię i polej sosem. Udekoruj szczawiem zajęczym lub innym zielonym ziołem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE