Kanaryjski sos z kolendry

Kanaryjski sos z kolendry
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Jose Andres prosto z Hiszpanii
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Przepis



Składniki na półtorej filiżanki
3 obrane ząbki czosnku
½ łyżeczki soli morskiej
ubita filiżanka posiekanych liści kolendry
¼ łyżeczki kminu
60 ml hiszpańskiej oliwy z pierwszego tłoczenia
łyżeczka octu z Jerez


Przygotowanie
W moździerzu ucieramy na gładką pastę czosnek z solą. Obracamy moździerz, zsuwając czosnek ze ścianek tłuczkiem. Dodajemy kolendrę oraz kmin i ucieramy, aż składniki dokładnie się połączą. Ucierając, cienką strugą wlewamy do masy oliwę, tak by ją na bieżąco wchłaniała. Następnie dodajemy łyżeczkę wody i octu. Ruch tłuczka w moździerzu powinien być powolny, kolisty i ciągły. Stopniowo dolewamy płyny. Do podania trzymamy gotowy sos w temperaturze pokojowej.

José radzi: do sosu można też dodać świeżej natki pietruszki.

© Jose Andres


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE