Kanapka z wieprzowiną i kimchi

Seria kulinarna:
Wolny dzień Chucka (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia koreańska
Ilość osób:
7
Czas przygotowania:
9 godzin

Przepis

Składniki:
wędzona wieprzowina:
0,5-2,5 kg łopatki wieprzowej
drewno z orzesznika albo jabłoni do wędzenia
woda do namoczenia drewna

glazura:
1 szklanka melasy
1 szklanka brązowego cukru
1 szklanka gotowego słodkiego sosu chili
½ szklanki octu ryżowego
½ szklanki sosu sojowego
2 łyżki startego imbiru
1 zmiażdżony ząbek czosnku
sól i pieprz

kanapki:
8 grubych kromek chałki
2 szklanki startej mozzarelli
kimchi (poszukaj mojego przepisu)

Przygotowanie:
Wędzenie wieprzowiny: kawałki drewna moczymy 30 minut w wodzie. Wędzimy wieprzowinę w wędzarni przez 2 godziny według zaleceń producenta. Wyjmujemy mięso z wędzarni. Glazura: dokładnie łączymy wszystkie składniki. Połowę wykorzystamy po upieczeniu mięsa. Pieczenie wieprzowiny: rozgrzewamy piekarnik do 150 °C. Doprawiamy mięso solą i pieprzem. Obsmażamy mięso ze wszystkich stron na dużej patelni, którą można wstawić do piekarnika. Oblewamy mięso połową glazury. Nakrywamy i pieczemy około 6 godzin, aż mięso będzie odpadać od kości. Pozwalamy by mięso odpoczywało 30 minut. Zdejmujemy wieprzowinę z patelni i za pomocą widelca oddzielamy mięso od kości. Odstawiamy. Zdejmujemy tłuszcz z powierzchni sosu z pieczenia. Dodajemy drugą połowę glazury i gotujemy 5 minut na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Kanapki: na pieczywie układamy ser, mięso, polewamy sosem z glazury, dodajemy kimchi i znów ser. Kanapkę opiekamy w opiekaczu do panini. Zamiast wędzić wieprzowinę w wędzarni, możemy użyć grilla.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE