Kalmary w soli i pieprzu

Kalmary w soli i pieprzu
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Kulinarne safari (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Przygotowujemy mieszankę przypraw. Mieszamy proszek imbirowy, przyprawę „pięć smaków”, sproszkowany seler i bulion z kurczaka oraz sól. Kalmary tniemy na trójkąty. Zanurzamy je w cieście z mąki z proszkiem do pieczenia, wody i oleju. Mieszamy, dodajemy skrobię kukurydzianą i znowu mieszamy. Ciasto musi być suche. Do woka wlewamy świeży olej warzywny. Smażymy kalmary. Gdy są gotowe, podsmażamy pokrojoną szalotkę, czosnek i chili. Dorzucamy kalmary. Przyprawiamy przygotowaną wcześniej przyprawą. Mieszamy i podlewamy chińskim winem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów CANAL+ online

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE