Kalmary w soli i pieprzu

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kulinarne safari (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
Składniki:
- pół kilo świeżych kalmarów
- 2 łyżki mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- skrobia kukurydziana
- olej do smażenia
- 4 posiekane zielone szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 pokrojona papryczka chili
- 2 łyżeczki wina shaoxing
- 1 łyżka sproszkowanego imbiru
- 1 łyżka sproszkowanego selera
- 1 łyżka bulionu w proszku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka przyprawy „pięć smaków”
Przygotowanie:
Przygotowujemy mieszankę przypraw. Mieszamy proszek imbirowy, przyprawę „pięć smaków”, sproszkowany seler i bulion z kurczaka oraz sól. Kalmary tniemy na trójkąty. Zanurzamy je w cieście z mąki z proszkiem do pieczenia, wody i oleju. Mieszamy, dodajemy skrobię kukurydzianą i znowu mieszamy. Ciasto musi być suche. Do woka wlewamy świeży olej warzywny. Smażymy kalmary. Gdy są gotowe, podsmażamy pokrojoną szalotkę, czosnek i chili. Dorzucamy kalmary. Przyprawiamy przygotowaną wcześniej przyprawą. Mieszamy i podlewamy chińskim winem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Owoce morza
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze