Kalmar z grilla

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Włoskie przepisy z River Cafe (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 1 tuba kalmara
- oczyszczona i sprawiona + macki
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
Przygotować salsę chilli, doprawić do smaku. Rozkroić tubę kalmara wzdłuż z jednej strony, rozłożyć i ponacinać nożem obiadowym co pół centymetra ukosem, 2 mm w głąb – w kratkę. Rozgrzać grill albo patelnię, oprószyć kalmara solą i pieprzem, posmarować oliwą i smażyć rozkrojoną tubę i macki po 50 sekund z każdej strony. Podawać z sosem chilli, rukolą i cząstkami cytryny.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Kuchnia włoska
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze