Kalarepa z remoladą i smażony łosoś

Kalarepa z remoladą i smażony łosoś
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Przepis


Składniki sałatki:
2 kalarepy
100 ml majonezu
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżeczka posiekanych kaparów
1 łyżeczka drobno posiekanych korniszonów
2 małe posiekane sardele
50 ml kremówki
sól i pieprz
1 czubata łyżka posiekanego szczypiorku

Składniki ryby:
4 porcje łososia po 75-100g
sól i pieprz
mąka do oprószenia
oliwa do smażenia
kawałek masła
parę łyżek oliwy
sok z ½ limonki

Przygotowanie kalarepy:
Odetnij łodygi kalarep, odkrój wierzchy i spody. Obierz ze skórki jak jabłko.
Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż na papierowy ręcznik kuchenny albo ściereczkę i odciśnij sok.

Przygotowanie sosu:
Do robota kuchennego wrzuć majonez, musztardę, kapary, korniszony i sardele. Zmiksuj. Dolej kremówkę i zamieszaj, nie ubijaj. Przełóż kalarepę do miski. Dopraw solą i pieprzem. Dolej sos, wymieszaj. Posyp posiekanym szczypiorkiem.

Przygotowanie ryby:
Z porcji ryby zdejmij skórę i usuń ości. Posól po stronie, którą będzie widać podczas serwowania. Drugą stronę posyp solą i pieprzem. Oprósz lekko po wierzchniej stronie. Wlej oliwę na patelnię i podgrzej. Smaż filety na średnim ogniu. Dorzuć kawałek masła. Gdy się roztopi, przewróć rybę i wyłącz gaz. Nałóż kalarepę na talerz. Obok połóż usmażoną rybę. Do miseczki wlej parę łyżek oliwy. Wyciśnij sok z limonki, dopraw pieprzem i solą. Polej łososia oliwą limonkową.

Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes w kuchni przez cały rok odc. 10”

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE