Kałamarnice z Dieppe

Kałamarnice z Dieppe
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 77)
Trudność:
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. Oczyścić i umyć kalmary. Usunąć płetwy oraz skórę. Odkroić macki, posiekać je nożem razem z płetwami. Poszatkować szalotki oraz cebulę, dodać mięso z kiełbasy oraz miąższ chleba. Posiekać czosnek oraz pietruszkę, dodać razem z posiekanymi mackami.
2. Ubić kałamarnice płaską łopatką, by zmiękły.
3. Wymieszać farsz i nafaszerować kałamarnice małą łyżeczką. Zamknąć przy użyciu wykałaczki.
4. Przygotować sos: obrać i posiekać szalotki, czosnek, pietruszkę, cebule, rozpuścić wszystko w garnku lub na patelni na roztopionym maśle. Dodać wydrążone i obrane pomidory. Umieścić kałamarnice w garnku, dolać cydr, dodać łyżkę śmietany, sól, pieprz. Wymieszać. Przykryć i dusić przez 1godz.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA