Kakaowy tort dla Jamiego z powidłami śliwkowymi

Kakaowy tort dla Jamiego z powidłami śliwkowymi
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.30

Przepis

Biszkopt ciemny:
6 jaj
niepełna szklanka mąki
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli

Krem:
2 opakowania masła roślinnego 250 gr (najlepsze w kubeczkach)
3 żółtka
1/2 lub 3/4 szkl. cukru pudru (jeśli jest mało słodkie, dosłodzić)
4 czubate łyżki kakao
1 zapach rumowy lub arakowy (dla mnie lepszy z arakiem)

Poncz:
1i 1/2 szklanki przegotowanej wody
6 łyżeczek cukru
1/2 szklanki cytryny
spirytus lub wódka wg uznania

Dodatkowo:
powidła śliwkowe
czekolada gorzka do posypania

Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Ucieramy żółtka z cukrem (najlepiej na parze, wtedy cukier szybciej się roztopi), dodajemy sok z cytryny.
Do innego naczynia wsypujemy niepełną szklankę mąki, 3 łyżki kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy.
Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli.
Do białek dodajemy masę z żółtek i delikatnie mieszamy.
Do tego dosypujemy mąkę z dodatkami i mieszamy.
Tortownicę smarujemy tłuszczem i bułką tartą na dnie. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy ciasto i pieczemy ok. 45 min.

Robimy krem:
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka, kakao i zapach. Miksujemy.

Przygotowujemy poncz:
Wszyskie składniki łączymy razem, dodając alkohol wg uznania. Wyjdzie tego sporo, więc nie trzeba zużywać do nasączania wszystkiego.

Biszkopt dzielimy na 3 części. Pamiętajmy, aby górną część dać w środek, a środkową na górę! Nasączamy odpowiednią ilością ponczu każdą część, smarujemy powidłami, nakładamy krem. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem. Na koniec posypujemy wierzch i boki czekoladą z lodówki, startą na tarce. Wkładamy do lodówki.

Można udekorować tort np. ananasem, ale nie jest to konieczne, bo i tak wygląda ładnie. Jest dość pracochłonny, ale naprawdę rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje następnego dnia. Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej, łatwiej się dzieli. Smacznego!

Magdalena Bocoń

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE