Kaczka przygotowana metodą confit, podana z puree z selera, sosem żurawinowym i pieczonymi burakami

Kaczka przygotowana metodą confit, podana z puree z selera, sosem żurawinowym i pieczonymi burakami
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.00
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z kaczki

Przepis

Składniki:
1 kaczka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
kilka goździków
1 łyżeczka rozmarynu
sól pieprz do smaku
papryka czerwona ostra i słodka do smaku
sok z cytryny
150 g masła klarownego
1,5 litra smalcu z kaczki

puree z selera:
3 średniej wielkości selery
1 łyżka masła
500 ml mleka
sól, pieprz, imbir, gałka muszkatowa do smaku

sos malinowo-żurawinowy:
25 dag malin świeżych lub mrożonych
5 dag suszonej żurawiny
150 ml wina czerwonego wytrawnego
15 ml octu winnego czerwonego
15 ml oleju rzepakowego
3 łyżki miodu
4 łyżki domowej konfitury żurawinowej do mies
sól, pieprz, czosnek mielony do smaku

pieczone buraki:
3 buraki
świeża bazylia
papryczki
liście buraków

Przygotowanie:
Kaczkę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Do miseczki włożyć wszystkie przyprawy, sok z 1/2 cytryny, 1/2 szklanki oleju rzepakowego. Wszystko dokładnie wymieszać i do tak przygotowanej marynaty włożyć kaczkę. Zostawić na noc w lodówce. Do głębokiej patelni włożyć smalec, na rozgrzany tłuszcz włożyć kawałki kaczki, muszą być zanurzone w tłuszczu. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości, przez 1-1,5 godziny. Następnie kawałki kaczki przełożyć z garnka do naczynia, zalać czystym tłuszczem (tłuszcz, który powstał podczas pieczenia - zbieramy górną warstwę tłuszczu, którym będziemy zalewać kawałki kaczki, pozostawiamy dolną warstwę z przyprawami). Kawałki kaczki zalać tłuszczem z pieczenia, następnie wstawić do lodówki na kilka dni.
Po kliku dniach wyczyścić kawałki kaczki z tłuszczu, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20 minut, do zarumienienia.
Przygotować puree z selera. Do garnka włożyć obrane, pokrojone selery, zalać mlekiem, dodać kilka kropli cytryny, by zachować ładny kolor. Ugotowane selery przełożyć do miski, dodać masło, gałkę muszkatową, imbir, pieprz biały, sól. Dokładnie zmiksować blenderem, dodać trochę mleka, w którym gotował się seler, jeśli będzie za gęste.

buraki pieczone:
Zawinąć każdego buraka w folię aluminiową i piec około 1,5 godziny w 200 stopniach w piekarniku. Upieczone buraki obrać ze skórki, pokroić na cienkie plasterki

sos malinowo-żurawinowy:
Do rondla włożyć maliny, wlać wino i miód. Zredukować na wolnym ogniu. Następnie zdjąć z ognia i zmiksować. Dodać ocet, olej, domową konfiturę do mięsa z żurawiny lub suszoną żurawinę, dokładnie wymieszać i gotować, aż się zredukuje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem
Na talerzu uformować wieżyczkę z puree z selera, obok ułożyć plastry pieczonego buraka i kawałki kaczki, polać sosem żurawinowym.

przepis nadesłała Mariola Grzęda
http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE