Jogurtowe pikelety z dżemem z kiwi

Jogurtowe pikelety z dżemem z kiwi
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 8)
Trudność:
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia nowozelandzka (maoryska)
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina, 30 minut

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Aby zrobić dżem, włóż miąższ kiwi i sok z cytryny do rondla i postaw go na średnim ogniu. Gotuj przez 10 minut, dodaj wodę i cukier, i mieszaj, aż się rozpuści. Gotuj kolejne 25 minut, aż mieszanka nabierze konsystencji dżemu. Mieszaj od czasu do czasu. Przełóż dżem do słoików i poczekaj, aż ostygnie. Trzymaj w lodówce do 2 miesięcy. Z tego przepisu powinno wyjść około 750 mililitrów.

Aby zrobić pikelety, ubij jajka, cukier i jogurt na gładką masę. Dodaj przesianą mąkę i sodę i delikatnie wymieszaj. W zależności od gęstości jogurtu możesz dodać kilka łyżek mleka, żeby rozrzedzić ciasto. Przykryj ściereczką i włóż do lodówki na 30 minut. Delikatnie wymieszaj ze stopionym mlekiem.

Postaw dużą patelnie na średnim ogniu. Posmaruj ją stopionym masłem. Nałóż 2 łyżki ciasta na patelnię i smaż przez 2 minuty z każdej strony, aż placuszki zrobią się złociste.

Podawaj pikelety z dżemem z kiwi i z gęstą śmietaną.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów CANAL+ online

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE