Jesienna sałatka warzywna

Jesienna sałatka warzywna
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.22)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 450 g całych buraków cukrowych (około 4 średnich)
  • 675 g ziemniaków
  • 450 g korzenia selera
  • 6 łyżek oliwy
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka startego chrzanu
  • 1 łyżeczka musztardy diżońskiej
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • ¼ szklanki majonezu
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany

Kalkulator wag i miar

Przepis

Nagrzej piekarnik do 175°C. Obierz i pokrój w kostkę buraki, selera oraz ziemniaki i umieść każde z warzyw w 3 osobnych żaroodpornych naczyniach. Skrop zawartość każdej formy 2 łyżkami oliwy z oliwek i lekko dopraw do smaku. Przykryj naczynia folią i piecz warzywa do miękkości (seler potrzebuje ok. 30, ziemniaki około 40 a buraki 50 min), a następnie odstaw do ostygnięcia.
Wymieszaj starannie ocet z chrzanem, musztardą, koprem, majonezem oraz śmietaną. Wymieszaj warzywa z sosem i dopraw do smaku. Dobrze jest przygotować sałatkę dzień wcześniej i starannie wymieszać przed podaniem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE