Jajka rozwiedzione

Jajka rozwiedzione
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.40
Seria kulinarna:
Wyprawy po przyprawy (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Przepis

4 kromki chleba
oliwa do smażenia
4 jajka

Salsa czerwona:
oliwa
½ czerwonej cebuli
½ ząbka czosnku
1 zielona lub czerwona papryczka chilli
½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 puszka pomidorów (400 g)
sól i świeżo zmielony pieprz

Salsa zielona:
½ jabłka granny smith
½ ogórka
garść naci kolendry
2 małe dymki
¼ łyżeczki posiekanej zielonej papryczki chilli
sok z 1 limonki
sól

Przygotowanie:
1. Przygotować czerwoną salsę: cebulę i czosnek obrać, z chilli usunąć nasiona, wszystko drobno posiekać. Pomidory osączyć z soku. Rozgrzać w rondlu oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, mieszając smażyć na małym ogniu aż się zeszklą. Wrzucić chilli i ziele angielskie, zamieszać i smażyć 1 minutę, dodać pomidory i rozgnieść je łyżką. Gotować na małym ogniu 20 minut, aż sos stanie się gładki i zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.
2. Zrobić zieloną salsę: jabłko i ogórek drobno posiekać, kolendrę posiekać, dymkę pokroić na cienkie plasterki. Wszystkie składniki zmieszać w misce, doprawić solą. Salsę można też zmiksować pulsacyjnie w malakserze.
3. Rozgrzać na patelni nieco oliwy i usmażyć jajka sadzone. Kromki chleba podpiec w tosterze lub usmażyć na oliwie na drugiej patelni.
4. Rozłożyć na talerzach po 2 kromki chleba, każdą przykryć jajkiem sadzonym, jedno polać salsą czerwoną, drugie posypać zieloną i podawać.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE